# Η απελευθέρωση της Θερμής το 1912

254601332 370392404872909 227828730561493029 n 1

# Στις 20 Νοεμβρίου 1912 παραμονή της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 9 το πρωί στο μικρό λιμανάκι της Θέρμης εθεάθη από μακριά το οπλιταγωγό ¨Μυκάλη». Η πλώρη του στράφηκε αργά προς την παραλία και σε λίγα λεπτά αγκυροβόλησε στο μικρό λιμάνι.

# Ο ενθουσιασμός των κατοίκων απερίγραπτος. Οι πάντες εν μέσω κωδωνοκρουσιών και συριγμών του πλοίου προστρέχουν την παραλία για να υποδεχτούν το μικρό άγημα των πεζοναυτών που αποβιβάζονταν στο μεταξύ, στη μικρή αποβάθρα του λιμανιού υπό τη διοίκηση του υπαξιωματικού Ματάκια.

# Στην πομπή που σχηματίζεται με πορεία προς το χωριό προηγούνται οι ιερείς παπά-Χριστόφορος και παπά-Δανιήλ κρατώντας στα χεριά τους τεράστιες ελληνικές σημαίες ενώ πίσω τους ακολουθεί το στρατιωτικό άγημα πλαισιωμένο από πλήθος κόσμου.

# Στην είσοδο του το πλήθος ραίνει τους πεζοναύτες με λουλούδια και ρύζι ενώ η πομπή κατευθύνεται προς την εκκλησία. Μετά από μια σύντομη δοξολογία το άγημα κατευθύνεται στην αγορά όπου ο αξιωματικός διαβάζει την επίσημη προκήρυξη της κατάληψης του χωριού από τον ελληνικό στρατό.

# Οι προκηρύξεις αυτές γραμμένες στην ελληνική και στην τούρκικη γλώσσα τοιχοκολλούνται σε διάφορα σημεία της αγοράς Το άγημα αφού καταλείπει στο τέσσερις πεζοναύτες υπό τη διοίκηση του διόπου κ. Πανά, επιστρέφει στο οπλιταγωγό Μυκάλη. Μαζί τους επιβιβάζεται και επιτροπή του χωριού για να ευχαριστήσει τον κυβερνήτη και τους αξιωματικούς του πλοίου.

…………………………………………………………………………

@@@@ Άρθρο του μαθητή Γιώργου Καλέλη το 2019 στην εφημερίδα του σχολείου το «ΘΗΤΑ της Θερμής». Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο του Γεώργιου Π. Διγιδίκη. ¨Θερμή μια μικρή κώμη με ιστορία 5000 ετών»